Healthy and yummy!

Warsztaty zdrowego odżywiania po angielsku:


Dzieci lubią bawić się jedzeniem i towarzyszyć dorosłym w kuchni. Lubią też eksperymentować z językiem! Oferujemy państwu połączenie tych naturalnych skłonności dzieci w formie dziecięcych warsztatów kulinarnych po angielsku.


Celem naszych warsztatów jest przekazanie dzieciom, że dzięki temu, co jedzą, mogą być zdrowe i czuć się dobrze, a także mogą samodzielnie (lub przy małej pomocy) tworzyć własne potrawy, uczyć się kroić, mieszać i lepić. Dodatkowo, mogą to zrobić komunikując się po angielsku.


Pokażemy dzieciom zdrowe słodycze bez cukru, różnorodny świat warzyw, owoców, kasz, ziaren, nasion, pestek i co możemy z nich przyrządzić. Utrwalimy zdrowe nawyki żywieniowe w atmosferze zabawy i radości ze wspólnego gotowania potraw, a także higieniczne – na początku i na końcu zajęć wspólnie myjemy ręce.


Wykorzystane podczas zajęć produkty będą ekologiczne.

Kadra prowadząca:

Aleksandra Matląg – dietetyczka i psycholożka, mama Hani i Michałka, posiadająca zamiłowanie
do gotowania i odkrywania tajników kuchni wraz ze swoimi dziećmi.

Katarzyna Leśko – pedagog wczesnoszkolny, dorosłe życie spędziła w USA, gdzie pracowała
z dziećmi i studiującą młodzieżą. Mama Lucasa i Olivera, entuzjastka zdrowej kuchni
i nowinek z rynku amerykańskiego.

Szczegóły organizacyjne:

  • Czas trwania jednych zajęć: 75 min
  • Warsztaty mogą odbywać się w przedszkolu lub w sali warsztatowej przy ul. Świętokrzyskiej 4,
    w formie czterech spotkań - jeden raz w miesiącu (od października 2019 do stycznia 2020)
  • Istnieje możliwość zorganizowania pojedynczych warsztatów na wybrany temat.
  • Istnieje możliwość negocjacji ceny przy grupie powyżej 10 dzieci.
  • Rodzice dzieci z alergią pokarmową prosimy o kontakt przed zajęciami – możemy przygotować wymienniki na alergizujący dziecko pokarm.

Tematy Warsztatów Zdrowego Odżywiania:

  • Fruits fresh and dry
    Poznajemy różne owoce i różnice między świeżymi a suszonymi. Wspólnie przygotujemy i degustujemy koktajl owocowo-warzywny (z użyciem wyciskarki do soków).
  • Veggies are yummy!
    W trakcie warsztatów poznamy nazwy warzyw, ich zapachy i smaki oraz miejsca, w których rosną, zrobimy “chipsy” ze świeżych warzyw krojonych w fantazyjne kształty, lub sałatkę jarzynową.
  • Healthy sweets?!
    Degustujemy rodzynki, morele i daktyle niesiarkowane, mówimy, dlaczego są zdrowe i na co pomagają, robimy kulki daktylowo-owsiano-kokosowe lub ciasteczka bez pieczenia słonecznikowo – migdałowo – morelowe. Dzieci mieszają, lepią, wykrawają foremkami, ozdabiają, degustują.
  • Grains and nuts
    Poznajemy różne rodzaje nasion i orzechów, gdzie rosną, zapoznajemy się z ich właściwościami zdrowotnymi; w przerwie zabawa ruchowa. Gotujemy budyń z kaszy jaglanej na mleku kokosowym z sezamem i owocami (Speedcook): obieramy, kroimy, gotujemy, smakujemy.




    Zdrowe jest pyszne

    Warsztaty Zdrowego Odżywiania:

    Celem naszych warsztatów jest przekazanie dzieciom, że dzięki temu, co jedzą, mogą być zdrowe i czuć się dobrze, a także mogą samodzielnie (lub przy małej pomocy) tworzyć własne potrawy, uczyć się kroić, mieszać i lepić.

    Pokażemy dzieciom zdrowe słodycze bez cukru, różnorodny świat warzyw, owoców, kasz, ziaren, nasion, pestek i co możemy z nich przyrządzić. Utrwalimy zdrowe nawyki żywieniowe w atmosferze zabawy i radości ze wspólnego gotowania potraw, a także higieniczne – na początku i na końcu zajęć wspólnie myjemy ręce.

    Wykorzystane podczas zajęć produkty będą ekologiczne.

    Kadra prowadząca:

    Aleksandra Matląg – dietetyczka i psycholożka, mama Hani i Michałka, posiadająca zamiłowanie do gotowania i odkrywania tajników kuchni wraz ze swoimi dziećmi.



    Szczegóły organizacyjne:

    • Czas trwania jednych zajęć: 75 min
    • Warsztaty mogą odbywać się w przedszkolu lub w Sali warsztatowej przy ul. Świętokrzyskiej 4,
      w formie czterech spotkań - jeden raz w miesiącu (od października 2019 do stycznia 2020)
    • Istnieje możliwość zorganizowania pojedynczych warsztatów na wybrany temat.
    • Istnieje możliwość negocjacji ceny przy grupie powyżej 10 dzieci.
    • Rodzice dzieci z alergią pokarmową prosimy o kontakt przed zajęciami – możemy przygotować wymienniki na alergizujący dziecko pokarm.

    Tematy Warsztatów Zdrowego Odżywiania:

    • Owoce świeże i suszone
      Poznajemy różne owoce i różnice między świeżymi a suszonymi. Wspólnie przygotujemy i degustujemy koktajl owocowo-warzywny (z użyciem wyciskarki do soków).
    • Warzywa są pyszne!
      W trakcie warsztatów poznamy nazwy warzyw, ich zapachy i smaki oraz miejsca, w których rosną, zrobimy “chipsy” ze świeżych warzyw krojonych w fantazyjne kształty lub sałatkę jarzynową.
    • Zdrowe słodycze?!
      Degustujemy rodzynki, morele i daktyle niesiarkowane, mówimy, dlaczego są zdrowe i na co pomagają, robimy kulki daktylowo-owsiano-kokosowe lub ciasteczka bez pieczenia słonecznikowo – migdałowo – morelowe.
      Dzieci mieszają, lepią, wykrawają foremkami, ozdabiają, degustują.
    • Ziarna i pestki
      Poznajemy różne rodzaje, gdzie rosną, zapoznajemy się z ich właściwościami zdrowotnymi; 
      w przerwie zabawa ruchowa. Gotujemy budyń z kaszy jaglanej na mleku kokosowym z sezamem i owocami: obieramy, kroimy, gotujemy, smakujemy.